Lakásvásárlás olcsóbban – Sokat nyerhetünk a legegyszerűbb tranzakcióval

Autókölcsönző cégek európai gyakorlata – Előnyök a fogyasztók számára
2017-01-23
Megszűnik több közigazgatási illeték és díj
2017-02-25

A bankszámlák költségei között jelentősek a különbségek, egy-egy 15-25 millió forintos összegnél – például lakásvásárlásnál – 10-100 ezer forintot is meg lehet spórolni – közölte a BankRáció.hu. A készpénzes fizetés pedig végképp nagyon drága műfaj milliós tételeknél.

Az utóbbi másfél-két évben felpörgött az ingatlanpiac, nőtt az adásvételek száma, ami jelentős pénzmozgást eredményez a felek között. Sokan azonban megszokásból a saját meglévő bankszámlájukat használják, ám ez pénzpocsékolást jelenthet, mert milliós átutalásoknál jelentős eltérések vannak a kiadásokban – hívja fel a figyelmet az egyik legegyszerűbb banki tranzakciónál felmerülő esetleges különbségekre a banki ajánlatok online összehasonlításával foglalkozó BankRáció.hu.

Milliók elküldése olcsóbban vagy drágábban

Gergely Péter, a BankRáció.hu szakértője azt mondta, hogy aki lakáseladást majd lakásvásárlást tervez, annak többmilliós vagy több tízmilliós összegek érkezhetnek a számlájára majd onnan átutalást kell végrehajtania. Van olyan bank, ahol az egyéb feltételek teljesülése esetén akár ingyenes egy 15 vagy 25 millió forintos utalás. Akad viszony olyan bank is, amely ezért 50-100 ezer forintot is elkérhet. Akik nem terveznek eladást, azoknak nem feltétlenül érdemes átmenniük másik bankhoz. Ugyanakkor érdemes megnézniük, hogy a saját bankjuknál van-e olyan csomag, amely a milliós utalásoknál a jelenlegi számlájukhoz képest alacsonyabb költséget jelent.

“Összességében elmondható, hogy a lakásvásárlás előtt mindenképpen érdemes átböngészni a feltételeket, és még az adásvétel előtt kiválasztani azt a bankot vagy a saját banknál azt a számlacsomagot, amellyel a legolcsóbban lebonyolíthatóak a milliós átutalások. Emellett azt is érdemes mérlegelni, hogy a mindennapos banki tranzakcióink alapján nincs-e olyan bank, ahol alacsonyabbak lesznek a költségek. Egy átlagos ügyfél évi akár 20 ezer forintot is meg tud spórolni egy jól kiváalsztott bankszámláva lés tekintve, hogy a legtöbben legfeljebb 10 évente váltanak bankot, így akár 200 ezer forintot is megspórolhatunk így.” – mondta Gergely Péter.

A készpénzt jobb elfelejteni

A szakember kiemelte, egy tavaly életbe lépett új szabályozás megkönnyíti a bankváltást. Egyszerűbbé vált az adminisztráció, azt ugyanis a bankoknak kell lebonyolítaniuk. Ezen a területen bőven van még tér a fejlődésre. A lakossági ügyfelek a BankRáció.hu tapasztalatai szerint ugyanis egyfajta közműszolgáltatásnak tartják a bankszámlát, annak költségeit pedig a legtöbben nem figyelik.

“Éves szinten pedig akár több tízezer forintot is lehet spórolni a tudatos bankszámla-választással. Ehhez mindössze össze kell hasonlítani a versengő bankszámlákat, amiben nagy segítséget nyújtanak az online bankszámla-kalkulátorok” – fogalmazott a szakember.

A lakásvásárlásokhoz szükséges nagyobb összegeknél pénzt lehet spórolni azzal is, ha a készpénzt mellőzik a vevők. “Sokan még mindig a készpénzben hisznek vagy úgy gondolják, hogy a vevő mindenképpen készpénzben akarja megkapni a lakás árát. Ha a teljes vételárat nem is feltétlenül készpénzben fizetik, de a foglalót sokszor igen. Márpedig a foglaló is milliós tétel lehet. A nagy összegű készpénzfelvétel bankfiókban pedig meglehetősen drága. Nagyobb költségekkel járhat, mint egy-egy átutalás. Gergely Péter egyébként sem tanácsolja a készpénzes megoldásokat, mert amellett, hogy költségesek, a készpénztartásnak kockázatai is vannak.

Forrás: Jogi Fórum / BankRáció.hu