A későn ébredőknek: 2019. január 1-jétől kötelező a Cégkapu használata

Melyik jobb: az előszerződés vagy a vételi jog?
2019-01-19
A koronavírus hatása a magánjogi szerződéses jogviszonyokra – A COVID-19 mint potenciális vis maior esemény
2020-11-16

2019. január elsejétől a vállalkozások kizárólag Cégkapun keresztül intézhetik elektronikusan adóügyeiket a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál.

Egyéni vállalkozók kivételt képeznek, ők továbbra is használhatják az Ügyfélkaput, új nevén a Központi Ügyfél-regisztrációs Nyilvántartáshoz kapcsolódó (KÜNY, köznyelven „ügyfélkapus”) tárhelyet. Ennek igénybevételéhez csupán ügyfélkapus regisztrációra vagy tárhely szolgáltatást magában foglaló e-személyi igazolványra van szükség.

Mit kell tudni a Cégkapuról?
A Cégkapu tulajdonképpen nem más, mint egy központi szolgáltatás, mely a Személyes Ügyfélkapuhoz hasonlóan azt a célt szolgálja, hogy a gazdálkodó szervezetek és a hivatalos szervek az egymás közötti levelezésüket papíralap helyett ezen az elektronikus felületen tegyék meg. A köznyelvben gyakran „céges Ügyfélkapuként” emlegetik.

A Cégkapu felépítése megegyezik a már megszokott Ügyfélkapu felépítésével. A dokumentum feltöltése, letöltése és tartós tárba helyezése azonos logikával működik. A Cégkapun kezelhetők a hozzáférési jogosultságok és elvégezhetők az egyes, Cégkapu használatához kapcsolódó beállítások. A Cégkapus kommunikáció teljes egészében kiváltja a hagyományos papír alapú levelezést. Többek között a közigazgatási szervek, az államigazgatási szervek, a helyi önkormányzatok, a végrehajtók és a közüzemi szolgáltatók kötelesek lesznek meghatározott esetekben az elektronikus ügyintézést biztosítani – áll a NAV által kiadott közleményben.

Hogyan kell regisztrálni a Cégkapura?
A Cégkapu-regisztráció folyamata:

1. A képviseletre jogosult személy vagy a meghatalmazottja:

  • bejelentkezik az alkalmazásba,
  • kiválasztja a regisztrálandó gazdálkodó szervezet szervezeti formáját,
  • megadja a szükséges adatokat (a meghatalmazottnak egy regisztrációs űrlapot kell kitöltenie, ahol el kell végezni a szükséges elektronikusan hitelesített dokumentumok csatolását)

2. A regisztrációs alkalmazás kapcsolatba lép az érintett közhiteles nyilvántartásokkal és ellenőrzéseket hajt végre.

3. Eredményes regisztráció esetén az alkalmazás eltárolja a regisztrációs adatokat, és elektronikusan hitelesített visszaigazolást ad.

A gazdálkodó szervezetek regisztrációjukat a Cégkapu weboldalán https://tarhely.gov.hu/ckp-regisztracio/tajekoztato.html kezdeményezhetik, ahol a regisztrációval kapcsolatos bővebb tájékoztató érhető el.

Forrás: www.vamprogram.hu